Αφαίρεση γάγγλιων Εκτύπωση E-mail


localganglion4.jpg

Τα γάγγλια αποτελούν καλοήθειςκύστες γεμάτες διαυγές κολλώδες υγρό. Δεν γνωρίζουμε ακριβώς το λόγο για τον οποίο εμφανίζονται, αλλά υπάρχουν διάφορες θεωρίες. Ως επικρατέστερη, εμφανίζεται ο τραυματισμός ή εκφυλιστικές αλλοιώσεις των ιστών που παράγουν αρθρικό υγρό. Η συσσώρευση αυτού του υγρού έξω από την άρθρωση ή το έλυτρο προκαλεί την εμφάνιση του γαγγλίου. Η διάγνωση είναι εύκολη από την εμφάνιση του γαγγλίου και την ψηλάφησή του.

localganglion1.jpg
Εικόνα: Γάγγλιο καρπού.


Τα γάγγλια συνήθως δεν συμφύονται με το υπερκείμενο δέρμα αλλά είναι καλά προσκολλημένα με την άρθρωση ή το έλυτρο. Σε μερικές περιπτώσεις, τα γάγγλια είναι δυνατόν να επηρεάζουν την κίνηση των παρακείμενων αρθρώσεων ή να προκαλούν πόνο από πίεση των παρακείμενων μαλακών μορίων. Οι πλέον τυπικές θέσεις εμφάνισης των γαγγλίων είναι:
1. η ραχιαία επιφάνεια της φαλαγγοφαλαγγικής άρθρωσης των δαχτύλων
2. η ράχη του καρπού
3. η κερκιδική και παλαμιαία πλευρά του καρπού
4. τα οστάρια του καρπού
5. τα κάτω άκρα, και κυρίως στη ραχιαία επιφάνεια του ποδιού

 localganglion6.jpg localganglion5.jpg


Γάγγλια που εξορμούν από τα τενόντια έλυτρα στη βάση των δαχτύλων δύνανται να προκαλούν πόνο ιδίως στην κίνηση συλλήψεως. Σπανίως, ιδίως αυτά που εξορμούν από τον καρπό διαβρώνουν τα παρακείμενα οστά. Αν το γάγγλιο πιέζει το μέσο ή το ωλένιο νεύρο μπορεί να εμφανιστεί πόνος ή/και μουδιάσματα στα δάκτυλα. Σαν υφή, το γάγγλιο έχει την αίσθηση ενός εξογκώματος ή μιας μάζας που βρίσκεται στη μεσότητα συνήθως της ραχιαίας επιφάνειας του καρπού ή στη βάση του αντίχειρα, στη παλαμιαία επιφάνεια του καρπού.

Η αρχική θεραπεία για μικρά, συμπτωματικά γάγγλια στην περιοχή του καρπού είναι συντηρητική και συνίσταται στην παροδική πίεση και ακινητοποίηση. Σε μεγαλύτερα γάγγλια μπορεί να εφαρμοστεί  παρακέντηση του γαγγλίου υπό τοπική αναισθησία, όπου αφαιρείται το ζελατινώδες υγρό από το σάκο του γαγγλίου και εφαρμόζεται πιεστική επίδεση ή νάρθηκας. Ωστόσο, με την απλή παρακέντηση η επανεμφάνιση του γαγγλίου είναι δυνατό να φτάσει μέχρι και σε ποσοστό 50%. Το γάγγλιο θεραπεύεται μόνιμα με χειρουργική αφαίρεση για την οποία δεν απαιτείται συνήθως νοσηλεία.

localganglion004.jpg
Εικόνα: Παρακέντηση γαγγλίου δια βελόνης.

Αναισθησία: Για τα γάγγλια που βρίσκονται στα δάχτυλα εφαρμόζεται τοπική αναισθησία με Λιδοκαϊνη 1-2%, ενώ τα μεγαλύτερα γάγγλια που εντοπίζονται στον καρπό χρειάζονται συνδυασμένη τοπική αναισθησία με καταστολή εν συνειδήση (μέθη) ή ακόμα και ελαφρά γενική αναισθησία.
Διάρκεια Χειρουργικής Αφαίρεσης Γάγγλιου: 20-40 λεπτά


localganglion001.jpg
Εικόνα: Χειρουργική αφαίρεση γαγγλίου με τοπική αναισθησία.


Τεχνική Χειρουργικής Αφαίρεσης Λιπώματος: Εφαρμόζεται αντισηψία δέρματος και γίνεται διήθηση, δια λεπτής βελόνας, με τοπικό αναισθητικό στο σημείο όπου βρίσκεται το γάγγλιο. Με τη χρήση απλού νυστεριού, νυστεριού με ραδιοσυχνότητες ή νυστεριού Laser γίνεται μια μικρή τομή πάνω από το γάγγλιο.


localganglion7.jpglaser3.jpg
Εικόνα: Χρήση νυστεριού Laser για την χειρουργική αφαίρεση γαγγλίου.


Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να βρεθεί το σημείο εξορμήσεως του γαγγλίου και να αφαιρεθεί άθικτο με το σάκο του ανέπαφο.


localganglion3.jpglocalganglion002.jpg
Εικόνα: Χειρουργική αφαίρεση γάγγλιου.


Αφού αφαιρεθεί το λίπωμα, το τραύμα συρράβεται σε δύο στρώματα με τεχνική πλαστικής χειρουργικής. Γίνεται ενδοδερμική ραφή (δηλαδή εσωτερική ραφή κάτω από το δέρμα) με εσωτερικά απορροφήσιμα ράμματα που δεν χρειάζονται κόψιμο.  Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα. Σε μερικές περιπτώσεις μικρών λιπωμάτων, χρησιμοποιείται κόλλα ιστών αντί ραμμάτων.


localnevi6.jpglocalnevi7.jpg
Εικόνα: Ενδοδερμική ραφή (εσωτερικά ράμματα) με απορροφήσιμο ράμμα που δεν χρειάζεται κόψιμο.


localnevi8.jpglocalnevi9.jpg
Εικόνα: Τελικό αποτέλεσμα ενδοδερμικής ραφής.


Μετεγχειρητικά, στα γάγγλια που αφορούν στα δάχτυλα εφαρμόζεται ελαφριά πιεστική επίδεση, ενώ στα του καρπού ακινητοποίηση με γύψινο νάρθηκα για χρονικό διάστημα δύο, τριών εβδομάδων. Σε μερικές περιπτώσεις, και ειδικότερα στα γάγγλια που εντοπίζονται στον καρπό, χρειάζεται μετεγχειρητική φυσιοθεραπεία ώστε να αποκατασταθεί πλήρως η κινητικότητα της άρθρωσης. Ο συνήθης χρόνος αποθεραπείας έπειτα από χειρουργική επέμβαση είναι δύο με τρεις εβδομάδες για μικρά γάγγλια των δακτύλων και έξι με οκτώ εβδομάδες για τα γάγγλια του καρπού.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Βασ. Σοφίας 115
115 27 Αμπελόκηποι
ΑΘΗΝΑ - ΕΛΛΑΔΑ
ΤΗΛΕΦΩΝΑ EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Τ. +30 210 64 67 695
F. +30 210 64 22 348
Κ. +30 6932 222 912
ΒΡΕΙΤΕ ΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΣΤΟ ΧΑΡΤΗ !
Γεώργιος Μ. Φιλιππάκης, MD, PhD | Γενικός Χειρούργος