Αφαίρεση κύστεων Εκτύπωση E-mail


Οι σμηγματογόνες κύστεις αποτελούν υποδόριες κύστεις (δηλαδή κύστεις που βρίσκονται κάτω από το δέρμα)  οι οποίες προέρχονται από απόφραξη των σμηγματογόνων αδένων του δέρματος. Οι σμηγματογόνοι αδένες συνεχίζουν να παράγουν σμήγμα το οποίο όμως δεν παροχετεύεται προς το δέρμα και τελικά αθροίζεται τοπικά  σχηματίζοντας την σμηγματογόνο κύστη. Συνήθως εμφανίζονται σε περιοχές όπως το τριχωτό της κεφαλής, το πρόσωπο, πίσω από τα αυτιά, η ράχη αλλά και στις μασχαλιαίες και βουβωνικές πτυχές και σπανιότερα στο υπόλοιπο σώμα. Η διαφορική διάγνωση πρέπει να περιλαμβάνει δερμοειδής κύστεις, λιπώματα, νευροϊνώματα, λεμφαδένες, όγκους παρωτίδας (αν η κύστη βρίσκεται στο πρόσωπο κοντά στο μάγουλο), καθώς και βραγχιακή κύστη (αν η κύστη βρίσκεται στον λαιμό).

cyst1.jpgcyst2.jpg
Εικόνα: Σμηγματογόνος κύστη στο τριχωτό της κεφαλής (αριστερή εικόνα) και πίσω από το αυτί (δεξιά εικόνα).

Μια σμηγματογόνος κύστη πρέπει να αφαιρείται χειρουργικά σε προγραμματισμένο χρόνο, γιατί υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να μολυνθεί και προκαλέσει απόστημα με εκτεταμένη φλεγμονή. Στην περίπτωση αυτή η αντιμετώπιση γίνεται σε δύο φάσεις: πρώτα παροχετεύεται η μολυσμένη κύστη και μετά από 2-4 εβδομάδες αφαιρείται χειρουργικά. Η χειρουργική αφαίρεση μιας σμηγματογόνου κύστης γίνεται με τοπική αναισθησία και δεν απαιτείται νοσηλεία στο νοσοκομείο.

Ενδείξεις Αφαίρεσης Σμηγματογόνου Κύστης:

  • Αύξηση μεγέθους της κύστης
  • Αισθητικοί λόγοι
  • Διαπύηση κύστης με δημιουργία αποστήματος.

Αναισθησία: τοπική αναισθησία με Λιδοκαϊνη 1-2%. Αν υπάρχει ιστορικό αλλεργικής αντίδρασης στην τοπική αναισθησία, ενημερώστε τον Χειρουργό σας.
Διάρκεια Χειρουργικής Αφαίρεσης Σμηγματογόνου Κύστης: 10-20 λεπτά
Τεχνική Χειρουργικής Αφαίρεσης Σμηγματογόνου Κύστης: Εφαρμόζεται αντισηψία δέρματος και γίνεται διήθηση, δια λεπτής βελόνας, με τοπικό αναισθητικό στο σημείο όπου βρίσκεται η κύστη.

localcyst001.jpg 
Εικόνα: Διήθηση τοπικού αναισθητικού στην περιοχή της κύστης.


Με τη χρήση απλού νυστεριού, νυστεριού με ραδιοσυχνότητες ή νυστεριού Laser γίνεται μια μικρή τομή πάνω από την κύστη.

laser1.jpglaser3.jpg
Εικόνα: Χρήση νυστεριού Laser.

localcyst002.jpg
Εικόνα: Τομή δέρματος πάνω από την κύστη.

Στη συνέχεια η σμηγματογόνος κύστη παρασκευάζεται και αποκολλάται από τους πέριξ ιστούς. Είναι πολύ σημαντικό η κύστη να αφαιρείται εξολοκλήρου και αν είναι δυνατό χωρίς να τραυματιστεί το τοίχωμα της.

localcyst003.jpglocalcyst004.jpg 
Εικόνα: Παρασκευή και αποκόλληση σμηγματογόνου κύστης.

Αφού αφαιρεθεί η σμηγματογόνος κύστη, το τραύμα συρράβεται με τεχνική πλαστικής χειρουργικής. Γίνεται ενδοδερμική ραφή (δηλαδή εσωτερική ραφή κάτω από το δέρμα) με εσωτερικά απορροφήσιμα ράμματα που δεν χρειάζονται κόψιμο.  Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα. Σε μερικές περιπτώσεις μικρών κύστεων, χρησιμοποιείται κόλλα ιστών αντί ραμμάτων.

localnevi6.jpglocalnevi7.jpg
Εικόνα: Ενδοδερμική ραφή (εσωτερικά ράμματα) με απορροφήσιμο ράμμα που δεν χρειάζεται κόψιμο.

localnevi8.jpglocalnevi9.jpg
Εικόνα: Τελικό αποτέλεσμα ενδοδερμικής ραφής.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Βασ. Σοφίας 115
115 27 Αμπελόκηποι
ΑΘΗΝΑ - ΕΛΛΑΔΑ
ΤΗΛΕΦΩΝΑ EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Τ. +30 210 64 67 695
F. +30 210 64 22 348
Κ. +30 6932 222 912
ΒΡΕΙΤΕ ΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΣΤΟ ΧΑΡΤΗ !
Γεώργιος Μ. Φιλιππάκης, MD, PhD | Γενικός Χειρούργος