Αφαίρεση λιπωμάτων Εκτύπωση E-mail


Τα λιπώματα αποτελούν συχνούς καλοήθεις όγκους που αναπτύσσονται σε διάφορα σημεία του σώματος. Προέρχονται από το λιπώδη ιστό, ο οποίος βρίσκεται κατανεμημένος σε όλο το σώμα μας. Γίνονται αντιληπτά σαν μικρά εξογκώματα που ψηλαφόνται κάτω από το δέρμα. Τα λιπώματα μπορεί να είναι μεμονωμένα ή πολλαπλά όπως συμβαίνει στη νόσο Dercum’s. Μπορεί να είναι ορατά προβάλλοντας πάνω από το δέρμα ή να μην φαίνονται καθόλου, οπότε γίνονται αντιληπτά μόνο με τη ψηλάφηση. Το μέγεθός τους μπορεί να κυμαίνεται από λίγα χιλιοστά μέχρι αρκετά εκατοστά. Αν και λιπώματα μπορούν να εμφανισθούν σε οποιοδήποτε σημείο του σώματός, εμφανίζονται συχνότερα στο κορμό, στη ράχη, στα αντιβράχια, στην οπίσθια επιφάνεια του αυχένα αλλά και σε πολλές άλλες θέσεις.

locallipoma3.jpglocallipoma1.jpg 
Εικόνα: Λιπώματα κορμού.

Τα μικρά λιπώματα συνήθως δεν προκαλούν συμπτώματα εκτός και αν εντοπίζονται κοντά σε νεύρα ή τένοντες, οπότε μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα όπως μουδιάσματα ή πόνο. Αν πρόκειται για ευμεγέθη λιπώματα, τότε μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα από την πίεση σε παρακείμενα όργανα και να είναι επώδυνα στην ψηλάφηση. Τα λιπώματα συνήθως παραμένουν στο ίδιο μέγεθος για αρκετά χρόνια, ή μπορεί να αυξηθούν σε μέγεθος με την πάροδο του χρόνου.

Η πλειονότητα των λιπωμάτων δεν απαιτεί καμία θεραπευτική αντιμετώπιση καθώς τα απλά λιπώματα δεν φέρουν κίνδυνο  μετατροπής σε καρκίνο. Η χειρουργική θεραπεία εφαρμόζεται σε λιπώματα τα οποία προκαλούν συμπτώματα όπως πόνο ή μουδιάσματα καθώς και σε λιπώματα που βρίσκονται κοντά σε αρθρώσεις, παρεμποδίζοντας την ομαλή λειτουργία τους. Επίσης η αφαίρεση λιπωμάτων μπορεί να γίνεται και για καθαρά αισθητικούς λόγους και ιδιαίτερα σε περιπτώσεις μεγάλων λιπωμάτων που προκαλούν αισθητική παραμόρφωση. Σε μερικές ειδικές περιπτώσεις η αφαίρεση ενός λιπώματος μπορεί να απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή καθώς στην εν λόγο περιοχή μπορεί να υπάρχουν νεύρα, αγγεία, ή τένοντες. Τέτοια λιπώματα βρίσκονται κοντά στην σπονδυλική στήλη, στο πρόσωπο και κοντά σε αρθρώσεις. Η χειρουργική αφαίρεση των λιπωμάτων γίνεται με τοπική αναισθησία και δεν απαιτείται παραμονή στο νοσοκομείο.

Αναισθησία: τοπική αναισθησία με Λιδοκαϊνη 1-2%. Αν υπάρχει ιστορικό αλλεργικής αντίδρασης στην τοπική αναισθησία, ενημερώστε τον Χειρουργό σας. Σε περιπτώσεις πολύ μεγάλων λιπωμάτων μπορεί η τοπική αναισθησία να συνδυαστεί με καταστολή εν συνειδήση (μέθη) όπου γίνεται ήπια καταστολή.
Διάρκεια Χειρουργικής Αφαίρεσης Λιπώματος: 10-30 λεπτά
Τεχνική Χειρουργικής Αφαίρεσης Λιπώματος:
Εφαρμόζεται αντισηψία δέρματος και γίνεται διήθηση, δια λεπτής βελόνας, με τοπικό αναισθητικό στο σημείο όπου βρίσκεται το λίπωμα.

locallipoma4.jpg
Εικόνα: Λίπωμα ράχης.

Με τη χρήση απλού νυστεριού, νυστεριού με ραδιοσυχνότητες ή νυστεριού Laser γίνεται μια μικρή τομή πάνω από το λίπωμα.

laser1.jpglaser3.jpg
Εικόνα: Χρήση νυστεριού Laser.

Στη συνέχεια το λίπωμα παρασκευάζεται και αποκολλάται από τους πέριξ ιστούς ανέπαφο με την κάψα του άθικτη.


locallipoma5.jpg
Εικόνα: Χειρουργική παρασκευή λιπώματος.

Είναι πολύ σημαντικό να αφαιρείται πλήρως και ανέπαφο το λίπωμα ώστε να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα επανεμφάνισης του (υποτροπή).


locallipoma002.jpg locallipoma003.jpg
Εικόνα: Χειρουργική αφαίρεση λιπώματος με την κάψα του ανέπαφη.

Αφού αφαιρεθεί το λίπωμα, το τραύμα συρράβεται σε δύο στρώματα με τεχνική πλαστικής χειρουργικής. Γίνεται ενδοδερμική ραφή (δηλαδή εσωτερική ραφή κάτω από το δέρμα) με εσωτερικά απορροφήσιμα ράμματα που δεν χρειάζονται κόψιμο.  Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα. Σε μερικές περιπτώσεις μικρών λιπωμάτων, χρησιμοποιείται κόλλα ιστών αντί ραμμάτων.


localnevi6.jpglocalnevi7.jpg
Εικόνα: Ενδοδερμική ραφή (εσωτερικά ράμματα) με απορροφήσιμο ράμμα που δεν χρειάζεται κόψιμο.


localnevi8.jpglocalnevi9.jpg
Εικόνα: Τελικό αποτέλεσμα ενδοδερμικής ραφής.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Βασ. Σοφίας 115
115 27 Αμπελόκηποι
ΑΘΗΝΑ - ΕΛΛΑΔΑ
ΤΗΛΕΦΩΝΑ EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Τ. +30 210 64 67 695
F. +30 210 64 22 348
Κ. +30 6932 222 912
ΒΡΕΙΤΕ ΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΣΤΟ ΧΑΡΤΗ !
Γεώργιος Μ. Φιλιππάκης, MD, PhD | Γενικός Χειρούργος