Αφαίρεση σπίλων Εκτύπωση E-mail


spilos1.jpg
Εικόνα: Διαφορετικά είδη σπίλων.

Οι απλοί ή δυσπλαστικοί σπίλοι (κοινώς αναφέρονται ως «ελιές» δέρματος) αποτελούν αθροίσεις καλοηθών μελανινοκυττάρων που μπορεί να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε σημείο του δέρματος. Μερικοί σπίλοι εμφανίζονται από τη γέννηση ενώ άλλοι παρουσιάζονται τις πρώτες δεκαετίες της ζωής. Υπάρχουν διάφοροι τύποι σπίλων με χαρακτηριστική μορφολογία. Μπορεί να είναι επίπεδοι ή να εμφανίζονται ως δερματικά οζίδια με μέγεθος από μερικά χιλιοστά μέχρι αρκετά εκατοστά. Το είδος και ο αριθμός τους εξαρτώνται τόσο από την κληρονομικότητα όσο και από την επίδραση βλαπτικών παραγόντων στο δέρμα, όπως η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο. Ο κίνδυνος από την ύπαρξη σπίλου (και ιδιαίτερα αν πρόκειται για δυσπλαστικό) είναι η ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος (ακανθοκυτταρικό ή βασικοκυτταρικό καρκίνωμα) ή μελανώματος.

Ο έλεγχος των σπίλων για πιθανές μεταβολές στα χαρακτηριστικά τους γίνεται μία – δύο φορές το χρόνο (εξαρτάται από το αν υπάρχουν παράγοντες κινδύνου) από ειδικό δερματολόγο ενώ συστήνεται αυτοεξέταση ανά τρίμηνο. Η απόφαση για χειρουργική εκτομή ενός σπίλου έχει να κάνει με το είδος, το μέγεθος, το σχήμα, το χρώμα αλλά  και την εξέλιξη ενός σπίλου (αν δηλαδή μεγαλώνει σε μέγεθος ή αν αλλάζει σε σχήμα).  Οι παράγοντες που αξιολογούνται σε ένα σπίλο είναι:

  • Ασυμμετρία της βλάβης (δηλαδή το μισό μέρος του σπίλου δεν είναι παρόμοιο με το άλλο μισό).
  • Ανώμαλα, ή ασαφώς περιγεγραμμένα όρια της βλάβης.
  • Η ποικιλοχρωμία του σπίλου (μπορεί να περιλαμβάνει αποχρώσεις του καφέ, μαύρου, λευκού, κόκκινου ή κυανού).
  • Διάμετρος βλάβης μεγαλύτερη από 6 χιλιοστά ή αυξανόμενος σε μέγεθος σπίλος.
  • Αιμορραγία της βλάβης
  • Η ύπαρξη υπερκείμενης περιοχής πάνω σε ένα προηγούμενα επίπεδο σπίλο

Η χειρουργική αφαίρεση ενός ύποπτου σπίλου γίνεται με τοπική αναισθησία, είναι τελείως ανώδυνη και διαρκεί λίγα μόλις λεπτά. Για τα καλύτερα αισθητικά αποτελέσματα χρησιμοποιείται ειδικό νυστέρι Laser ή νυστέρι με ραδιοσυχνότητες και γίνεται πλαστική στο σημείο της τομής. Σε περιπτώσεις μικρών σπίλων που δεν εμφανίζουν επικινδυνότητα για καρκίνο του δέρματος ή μελάνωμα, η αφαίρεση του σπίλου μπορεί να γίνει χωρίς τομές και ράμματα με τη  χρήση υπερπαλμικού Laser CO2 που  αφαιρεί την ελιά ανώδυνα με εξάχνωση.


spilos2.jpg
Εικόνα: Υπερπαλμικό Laser CO2 που  αφαιρεί την ελιά με εξάχνωση


Αναισθησία: τοπική αναισθησία με Λιδοκαϊνη 1-2% με ή χωρίς αδρεναλίνη. Αν υπάρχει ιστορικό αλλεργικής αντίδρασης στην τοπική αναισθησία, ενημερώστε τον Χειρουργό σας.
Χρόνος Χειρουργείου: 10-20 λεπτά
Τεχνική Χειρουργικής Αφαίρεσης Σπίλου: Εφαρμόζεται αντισηψία δέρματος και γίνεται διήθηση, δια λεπτής βελόνας, με τοπικό αναισθητικό στο σημείο όπου βρίσκεται ο σπίλος.


localnevi1.jpglocalnevi2.jpg
Εικόνα: Διήθηση της περιοχής του σπίλου με τοπικό αναισθητικό.


Με τη χρήση απλού νυστεριού, νυστεριού με ραδιοσυχνότητες ή νυστεριού Laser αφαιρείται ο ύποπτος σπίλος επί υγιών ορίων.

laser1.jpglaser3.jpg

localnevi3.jpg LOCALNEVI5.jpg
Εικόνα: ο ύποπτος σπίλος αφαιρείται επί υγιών ορίων με τη χρήση απλού νυστεριού, νυστεριού με ραδιοσυχνότητες ή νυστεριού Laser.

Αφού αφαιρεθεί ο σπίλος σε ικανοποιητικό μήκος, πλάτος και βάθος το τραύμα συρράβεται με τεχνική πλαστικής χειρουργικής.

localnevi6.jpglocalnevi7.jpg
Εικόνα: Ενδοδερμική ραφή (εσωτερικά ράμματα) με απορροφήσιμο ράμμα που δεν χρειάζεται κόψιμο.

Γίνεται ενδοδερμική ραφή (δηλαδή εσωτερική ραφή κάτω από το δέρμα) με εσωτερικά απορροφήσιμα ράμματα που δεν χρειάζονται κόψιμο.  Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα. Σε μερικές περιπτώσεις μικρών κύστεων, χρησιμοποιείται κόλλα ιστών αντί ραμμάτων.

localnevi8.jpglocalnevi9.jpg
Εικόνα: Τελικό αποτέλεσμα ενδοδερμικής ραφής.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Βασ. Σοφίας 115
115 27 Αμπελόκηποι
ΑΘΗΝΑ - ΕΛΛΑΔΑ
ΤΗΛΕΦΩΝΑ EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Τ. +30 210 64 67 695
F. +30 210 64 22 348
Κ. +30 6932 222 912
ΒΡΕΙΤΕ ΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΣΤΟ ΧΑΡΤΗ !
Γεώργιος Μ. Φιλιππάκης, MD, PhD | Γενικός Χειρούργος