Αρχική σελίδα Χειρουργική||Κήλης Λαπαροενδοσκοπική Πλαστική Αποκατάσταση
Λαπαροενδοσκοπική Πλαστική Αποκατάσταση Βουβωνοκήλης Εκτύπωση E-mail


hernia1.jpghernia0.jpg

Η χειρουργική επέμβαση γίνεται δια μέσω τριών μικρών τομών (λίγων μόλις χιλιοστών) με τη χρήση ειδικού λαπαροσκοπικού εξοπλισμού. Εκτελείται πλαστική αποκατάσταση της κήλης καθώς και τοποθέτηση πλέγματος χωρίς την ανάγκη μεγάλης χειρουργικής τομής. Η ελάχιστα επεμβατική αυτή τεχνική έχει το πλεονέκτημα της άμεσης κινητοποίησης και της ταχύτερης επούλωσης. Διακρίνονται δύο τεχνικές προσέγγισης:

1) Διακοιλιακή Προπεριτοναϊκή Τεχνική (ΤΑΡΡ):
hernia7.jpg
Εκτελείται υπό γενική αναισθησία και η αποκατάσταση της κήλης γίνεται δια μέσω της περιτοναϊκής (κοιλιακής) κοιλότητας.

hernia5.bmphernia2.bmp

Γίνεται τοποθέτηση χειρουργικού πλέγματος.

hernia4.jpghernia6.jpg

Διάρκεια Χειρουργείου: 60-120 λεπτά.
2) Εξωπεριτοναϊκή Τεχνική (ΤΕΡ):

hernia7.jpg
Εκτελείται υπό γενική αναισθησία και η αποκατάσταση της κήλης γίνεται χωρίς την είσοδο στην περιτοναϊκή (κοιλιακή) κοιλότητα. Αυτό σημαίνει ότι, σε αντίθεση με την TAPP δεν απαιτείται  πνευμοπεριτόναιο, αλλά δημιουργείται προπεριτοναϊκά μικρός χώρος με τη βοήθεια διατατήρα ιστών (είναι ένα μικρό πλαστικό μπαλόνι που φουσκώνει με αέρα).  

herniatep1.jpgherniatep4.jpg

herniatep2.bmphernia1.jpg

 Γίνεται τοποθέτηση χειρουργικού πλέγματος.

hernia4.jpghernia6.jpg

Διάρκεια Χειρουργείου: 60-120 λεπτά.

Μετεγχειρητική Περίοδος:
Παλαιότερα υπήρχε η πεποίθηση ότι η επί μακρόν παραμονή του/της μετεγχειρητικού ασθενή στο κρεβάτι μείωνε τις πιθανότητες επιπλοκών αλλά και υποτροπής της κήλης. Πολυετείς διεθνές μελέτες έδειξαν ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει, ειδικότερα όταν η αποκατάσταση γίνει λαπαροσκοπικά. Η μετεγχειρητική κινητοποίηση του/της ασθενούς πρέπει να γίνεται άμεσα μετά το χειρουργείο, χωρίς φόβο ότι μπορεί να προκληθεί διάσπαση των ραμμάτων. Μετά την έξοδο από το νοσοκομείο θα πρέπει να γίνει η πρώτη αλλαγή του τραύματος μετά από 3 ημέρες. Σε αυτό το διάστημα είναι επιθυμητό το τραύμα να μην έρθει σε επαφή με νερό και για τον λόγο αυτό χρησιμοποιούμε ειδικές αδιάβροχες αυτοκόλλητες γάζες. Εφόσον η επούλωση είναι καλή, ο/η ασθενής μπορεί να βρέξει το τραύμα μετά από πέντε ημέρες.

Μετεγχειρητικός πόνος δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου, καθώς πριν την ολοκλήρωση της χειρουργικής επέμβασης γίνεται τοπική αναισθησία μακράς διάρκειας στην περιοχή των μικρών τομών. Αν υπάρχουν ενοχλήσεις χορηγείται παυσίπονη αγωγή από το στόμα. Οι μικρές τομές που γίνονται συγκλείνονται με τεχνική πλαστικής χειρουργικής. Γίνεται ενδοδερμική ραφή (εσωτερική ραφή που δεν φαίνεται καθόλου στο δέρμα) με απορροφήσιμο ράμμα που δεν χρειάζεται κόψιμο. Αυτή τεχνική εξασφαλίζει το βέλτιστο αισθητικό αποτέλεσμα.
Η επιστροφή στις καθημερινές ενασχολήσεις στο σπίτι γίνεται μετά από 3 ημέρες, αλλά θα πρέπει να αποφεύγονται οι εργασίες που επιφέρουν σωματικό πόνο. Η οδήγηση επιτρέπεται μετά από 5-7 ημέρες, ενώ η επιστροφή στην εργασία, γίνεται μετά από 5-7 ημέρες (εξαρτάται από τον τύπο της εργασίας).

Μετεγχειρητικές Οδηγίες:

  • Ελαφρά δίαιτα τις πρώτες μέρες μετά το χειρουργείο.
  • Μπορεί να χρειαστεί η λήψη αντιβιοτικής αγωγής δια στόματος για λίγες ημέρες (συχνότερα σε χειρουργικές τεχνικές αποκατάστασης με πλέγμα).
  • Αποφυγή δυσκοιλιότητας (μπορεί να χρειαστεί η λήψη παραφινέλαιου).
  • Αποφυγή άρσης βάρους.
  • Αποφυγή γρήγορου και μεγάλου δρασκελισμού καθώς και το γρήγορο ανέβασμα σκαλοπατιών.

Υποτροπή Βουβωνοκήλης:

Παρά τις προόδους τόσο στη χειρουργική τεχνική όσο και στα υλικά που χρησιμοποιούνται σήμερα για την πλαστική αποκατάσταση της βουβωνοκήλης, υπάρχει ένα ποσοστό υποτροπής της τάξεως του 2-10%. Σήμερα με την χρησιμοποίηση πλέγματος στην πλαστική αποκατάσταση της βουβωνοκήλης, αυτό το ποσοστό τείνει να μειωθεί ακόμα περισσότερο. Χειρουργικά η υποτροπή αντιμετωπίζεται ανάλογα με τον τύπο του χειρουργείου που προηγήθηκε.
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Βασ. Σοφίας 115
115 27 Αμπελόκηποι
ΑΘΗΝΑ - ΕΛΛΑΔΑ
ΤΗΛΕΦΩΝΑ EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Τ. +30 210 64 67 695
F. +30 210 64 22 348
Κ. +30 6932 222 912
ΒΡΕΙΤΕ ΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΣΤΟ ΧΑΡΤΗ !
Γεώργιος Μ. Φιλιππάκης, MD, PhD | Γενικός Χειρούργος