Αρχική σελίδα Χειρουργική||Κήλης Χειρουργική Επιγαστικής Κήλης
Χειρουργική Επιγαστικής Κήλης Εκτύπωση E-mail


Η επιγαστρική κήλη αποτελεί έλλειμμα της λευκής γραμμής (εκτός της περιοχής του ομφαλού). Οι επιγαστρικές κήλες συνήθως εμφανίζονται άνωθεν του ομφαλού και μπορεί να παρουσιάζονται ως πολλαπλά μικρά ελλείμματα.

Χειρουργική Θεραπεία:
Συνίσταται στη χειρουργική ανάταξη της κήλης. Σε μερικές περιπτώσεις όπου παρατηρούνται πολλαπλά μικρά ελλείμματα η εγχείρηση θα πρέπει να τα περιλαμβάνει όλα (με διάνοιξη της λευκής γραμμής και ενοποίηση των ελλειμμάτων).

Χειρουργική Μετεγχειρητικής Κήλης
Η μετεγχειρητική κήλη εμφανίζεται επί της παλαιότερης χειρουργικής τομής και αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο με ποσοστό εμφάνισης περίπου 4-5%. Συνήθως αποτελεί αποτέλεσμα διαπύησης τραύματος, αύξησης της ενδοκοιλιακής πίεσης, κακής θρέψης, λήψη κορτικοειδών ή κυτταροστατικών φαρμάκων, κακή χειρουργική τεχνική, κ.α.

Χειρουργική Θεραπεία:
Η χειρουργική τεχνική περιλαμβάνει την ανάταξη της κήλης και την απευθείας συρραφή των παρυφών του κοιλιακού τοιχώματος, με ή χωρίς την τοποθέτηση πλέγματος (βάσει μεγέθους). Σε περιπτώσεις πολύπλοκων και ευμεγεθών μετεγχειρητικών κηλών πρέπει να χρησιμοποιείται υποχρεωτικά χειρουργικό πλέγμα.

Τομή: η τομή γίνεται κατά τη φορά του μεγαλύτερού μήκους του ελλείμματος. Προτιμούνται οι τομές επί της παλαιότερης ουλής ώστε να έχουμε το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.
Τεχνική: Παρασκευάζεται και εκτέμνεται ο κηλικός σάκος της κήλης και στη συνέχεια συμπλησιάζονται τα άκρα του κοιλιακού τοιχώματος. Η απόφαση για τοποθέτηση πλέγματος βασίζεται στο μέγεθος της κήλης καθώς και στον βαθμό τάσης που επιφέρει η συμπλησίαση του κοιλιακού τοιχώματος (επί υπάρξεως τάσης προτιμάται η τεχνική τοποθέτησης πλέγματος). Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι πλέγματος όπως το Polypropylene, το Dacron, το Mersilen, το PTFE, κ.α. Το είδος του πλέγματος που θα χρησιμοποιηθεί εξατομικεύεται σε κάθε περίπτωση. Στη συνέχεια, επί ενδείξεως, τοποθετείται ένα λεπτό σωληνάκι (παροχέτευση) στην περιοχή του χειρουργείου το οποίο και αφαιρείται μετά από 24-48 ώρες. Η τομή του δέρματος συγκλείνεται με πλαστική τεχνική, χρησιμοποιώντας απορροφήσιμη ενδοδερμική ραφή για το καλύτερο δυνατό αισθητικό αποτέλεσμα. Η ραφή αυτή βρίσκεται εξολοκλήρου εσωτερικά του δέρματος και δεν φαίνεται καθόλου, ενώ είναι από απορροφήσιμο υλικό που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να κόψιμο ή αφαίρεση.

Μετεγχειρητικά δεν υπάρχει καθόλου πόνος καθότι χορηγούμε παυσίπονα φάρμακα αλλά και κάνουμε τοπική αναισθησία μακράς διάρκειας στην περιοχή της τομής. Ακολουθεί αλλαγή του τραύματος μετά από 3 ημέρες και μετά από μια εβδομάδα ο/η ασθενής μπορεί να επανέλθει στις καθημερινές του/της δραστηριότητες. Έντονη γυμναστική ή άρση βάρους συστήνεται να γίνεται μετά από 3-4 εβδομάδες.
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Βασ. Σοφίας 115
115 27 Αμπελόκηποι
ΑΘΗΝΑ - ΕΛΛΑΔΑ
ΤΗΛΕΦΩΝΑ EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Τ. +30 210 64 67 695
F. +30 210 64 22 348
Κ. +30 6932 222 912
ΒΡΕΙΤΕ ΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΣΤΟ ΧΑΡΤΗ !
Γεώργιος Μ. Φιλιππάκης, MD, PhD | Γενικός Χειρούργος