Αρχική σελίδα Χειρουργική||Κήλης Χειρουργική Ομφαλοκήλης
Χειρουργική Ομφαλοκήλης Εκτύπωση E-mail


Ως ομφαλοκήλη ορίζεται η προβολή ενδοκοιλιακών στοιχείων (οργάνων) δια μέσω ευένδοτου σημείου στον ομφαλό. Είναι η τρίτη σε συχνότητα κήλη του κοιλιακού τοιχώματος. Η ομφαλοκήλη στα παιδία έχει συγγενή αιτιολογία, ενώ στους ενήλικες θεωρείται ότι είναι επίκτητη κατάσταση. Η ομφαλοκήλη των ενηλίκων δημιουργείται από ευένδοτα σημεία του κοιλιακού τοιχώματος (της λευκής γραμμής) στην περιοχή του ομφαλού (παραομφαλοκήλη). Η ομφαλοκήλη των ενηλίκων εμφανίζεται συχνότερα στον γυναικείο πληθυσμό και σχετίζεται με παράγοντες (που αυξάνουν την ενδοκοιλιακή πίεση) όπως: παχυσαρκία, πολλαπλοί τοκετοί, ασκίτης, κλπ.

umbili1.jpg  her7.jpg

Χειρουργική Θεραπεία:
Για την αποκατάσταση της ομφαλοκήλης υπάρχουν δύο κατηγορίες χειρουργικών επεμβάσεων:

1)Αποκατάσταση κατά Mayo: κατά την τεχνική αυτή που εφαρμόζεται σε μικρές μόνο κήλες πλέον, η απονεύρωση συρράπτεται εγκαρσίως και σταυρωτά (δίκην σταυρωτού παλτού) υπερκαλύπτοντας το έλλειμμα (ευένδοτο σημείο) του κοιλιακού τοιχώματος. Έχει το μειονέκτημα ότι η σύγκλειση της απονεύρωσης γίνεται με τάση.

2)Αποκατάσταση με Πλέγμα: σε ομφαλοκήλη με διάμετρο μεγαλύτερη από 2-3 εκατοστά χρησιμοποιείται η τεχνική αποκατάστασης με τοποθέτηση πλέγματος (τεχνική χωρίς τάση).

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Βασ. Σοφίας 115
115 27 Αμπελόκηποι
ΑΘΗΝΑ - ΕΛΛΑΔΑ
ΤΗΛΕΦΩΝΑ EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Τ. +30 210 64 67 695
F. +30 210 64 22 348
Κ. +30 6932 222 912
ΒΡΕΙΤΕ ΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΣΤΟ ΧΑΡΤΗ !
Γεώργιος Μ. Φιλιππάκης, MD, PhD | Γενικός Χειρούργος