Αρχική σελίδα Χειρουργική||Μαστού Πλαστική Αποκατάσταση
Πλαστική Αποκατάσταση μετά από χειρουργική επέμβαση στον μαστό Εκτύπωση E-mail


recon1.jpg

Πρώτο μας μέλημα στον καρκίνο του μαστού αποτελεί σαφέστατα η θεραπευτική καταπολέμηση της νόσου. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μας απασχολεί και σαν δεύτερος στόχος η αισθητική αποκατάσταση όπου και όταν κρίνεται απαραίτητη. Η ογκολογική χειρουργική (δηλαδή η χειρουργική της αφαίρεσης του όγκου) μπορεί να συνδυαστεί άριστα και με ασφάλεια με την πλαστική αποκατάσταση τόσο σε πρώτο (άμεσα, δηλαδή στο ίδιο χειρουργείο) όσο και σε δεύτερο χρόνο (μετά από 9-12 μήνες από το χειρουργείο αφαίρεσης του όγκου).

Η πλαστική αποκατάσταση έχει να κάνει περισσότερο με τις περιπτώσεις όπου επιλέγεται η μαστεκτομή σαν χειρουργική θεραπεία του καρκίνου και λιγότερο σε συντηρητικές επεμβάσεις διατήρησης του μαστού όπου τα αισθητικά αποτελέσματα είναι καλύτερα. Μπορεί να εφαρμοστεί σε όλα τα στάδια της νόσου, από μη-διηθητικούς καρκίνους μέχρι τοπικά προχωρημένους. Το είδος και η χρονική επιλογή της αποκατάστασης εξατομικεύονται και έχουν να κάνουν με τον γενικότερο θεραπευτικό σχεδιασμό. Όσον αφορά το είδος, υπάρχουν δύο κατηγορίες αποκατάστασης: η αποκατάσταση μόνο με πρόθεμα σιλικόνης ή η αποκατάσταση χρησιμοποιώντας αυτόλογο (από το ίδιο το σώμα) μυϊκό μόσχευμα με ή χωρίς χρήση προθέματος σιλικόνης. Κάθε μια από αυτές τις μεθόδους έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της όπως θα δούμε παρακάτω. Το χρονικό πλαίσιο της αποκατάστασης εξαρτάται κυρίως από το στάδιο της νόσου και αυτό μεταφράζεται στο κατά πόσο θα χρειαστεί συμπληρωματική ακτινοβολία μετά το χειρουργείο. Σε αρχικά στάδια καρκίνου όπου μετά την μαστεκτομή δεν απαιτείται συμπληρωματική ακτινοβολία η αποκατάσταση μπορεί να γίνει άμεσα, δηλαδή στο ίδιο χειρουργείο. Σε περιπτώσεις τοπικά προχωρημένης νόσου με θετικούς λεμφαδένες, ενδέχεται να χρειαστεί η εφαρμογή συμπληρωματικής ακτινοβολίας όποτε και πραγματοποιούμε την αποκατάσταση με δεύτερο χειρουργείο μετά από 9-12 μήνες. Είτε γίνει η αποκατάσταση σε πρώτο είτε σε δεύτερο χρόνο τα αισθητικά αποτελέσματα είναι εξίσου θεαματικά και πραγματικά σας συμβουλεύω να μην αποκλείετε την μαστεκτομή σαν θεραπευτική επιλογή σας κρίνοντας με  αισθητικά κριτήρια και μόνο. Η μοντέρνα αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού προβλέπει την ικανοποιητική αποκατάσταση του μαστού όποιο χειρουργείο κι αν επιλέξετε.

Αποκατάσταση μετά από Μαστεκτομή: Χρονικές Επιλογές

recon3.jpg

Άμεση Αποκατάσταση: η πλαστική αποκατάσταση ξεκινάει στο ίδιο χειρουργείο με την αφαίρεση του μαστού. Εφαρμόζεται κατά κανόνα στα αρχικά στάδια της νόσου (στάδια 0,Ι και ΙΙ) όταν δεν απαιτείται συμπληρωματική ακτινοβολία μετά το χειρουργείο.

Αποκατάσταση σε δεύτερο χρόνο: η πλαστική αποκατάσταση ξεκινάει 9-12 μήνες μετά τη λήξη της συμπληρωματικής ακτινοβολίας και πραγματοποιείται με ξεχωριστό χειρουργείο. Εφαρμόζεται κατά κανόνα στα πιο προχωρημένα στάδια της νόσου (στάδια ΙΙ και ΙΙΙ) όταν κρίνεται απαραίτητη η συμπληρωματική ακτινοβολία μετά το χειρουργείο αφαίρεσης του μαστού.

Αποκατάσταση μετά από Μαστεκτομή: Επιλογές Τύπου

1) Αποκατάσταση με ένθεμα σιλικόνης:

recon4.jpg

Αποτελεί την απλούστερη μέθοδο πλαστικής αποκατάστασης του μαστού και μπορεί να γίνει άμεσα ή σε δεύτερο χρόνο. Η τεχνική αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί σε ένα ή δύο στάδια και αυτό εξαρτάται τόσο από το είδος της χειρουργικής επέμβασης αφαίρεσης του μαστού όσο και από το επιθυμητό μέγεθος του νέου στήθους. Στις περισσότερες περιπτώσεις ριζικής μαστεκτομής η αποκατάσταση με πρόθεμα σιλικόνης γίνεται σε δύο στάδια.

recon002.jpgrecon001.jpg

Στο πρώτο στάδιο τοποθετείται ένα μπαλόνι από σιλικόνη που ονομάζεται διατατήρας ιστών κάτω από τον μείζονα θωρακικό μυ, στην ανατομική θέση του μαστού που αφαιρέθηκε. Το μπαλόνι αυτό έχει ενσωματωμένη μια βαλβίδα από σιλικόνη (ονομάζεται και κώδωνας) μέσα από την οποία σταδιακά το φουσκώνουμε με αποστειρωμένο νερό μέχρι τον επιθυμητό όγκο.

recon003.jpg

Ακολουθούμε αυτή τη διαδικασία γιατί σε αρκετές περιπτώσεις η συναφαίρεση δέρματος στα πλαίσια της μαστεκτομής καθιστά αδύνατη την απευθείας τοποθέτηση μονίμου ενθέματος σιλικόνης. Με τον διατατήρα ιστών καταφέρνουμε να «ξεχειλώσουμε» σταδιακά το δέρμα που παραμένει μετά τη μαστεκτομή. Μόλις ολοκληρωθεί αυτή φάση (διαρκεί συνήθως από 3 μέχρι 6 μήνες) τοποθετήσουμε το μόνιμο ένθεμα σιλικόνης χωρίς να υπάρχει τάση στο δέρμα. Σε μερικές περιπτώσεις μπορούμε να τοποθετήσουμε απευθείας το μόνιμο ένθεμα σιλικόνης και αυτό συμβαίνει όταν γίνετε υποδόρια μαστεκτομή και ο επιθυμητός όγκος του ενθέματος δεν ξεπερνά τα 300 c.c. Αν στο χειρουργείο της μαστεκτομής περιλαμβάνεται και η αφαίρεση της θηλής τότε την πλαστική αποκατάσταση συμπληρώνει η δημιουργία νέας θηλής από το δέρμα της περιοχής σε συνδυασμό με τατουάζ. Σε μερικές περιπτώσεις όπου ο υγιής μαστός είναι μεγάλος και πτωτικός μπορεί να χρειαστεί να τον ανορθώσουμε (ή/και να τον σμικρύνουμε) ώστε να πετύχουμε τέλεια συμμετρία με το ανακατασκευασμένο στήθος.

Διατατήρας ιστών:

recon008.jpg   recon007.jpg

Σκοπός του διατατήρα ιστών είναι τόσο να τεντώσει το δέρμα που παρέμεινε μετά τη μαστεκτομή, όσο και να δημιουργήσει έναν τεχνητή χώρο (μια «τσέπη») κάτω από τον μείζονα θωρακικό μυ ώστε να χωρέσει το μόνιμο ένθεμα σιλικόνης. Οι διατατήρες ιστών διατίθενται σε διάφορα σχήματα και μεγέθη. Υπάρχουν στρογγυλοί διατατήρες που γεμίζουν τελείως με νερό και διατατήρες ιστών με ανατομικό σχήμα (που μοιάζει με δάκρυ) που γεμίζουν εν μέρει με νερό ενώ ένα τμήμα τους αποτελείται από ζελέ σιλικόνης. Οι διατατήρες αυτού του είδους έχουν την βαλβίδα φουσκώματος σε απομακρυσμένη θέση και λόγο του ανατομικού τους σχήματος αν το τελικό αισθητικό αποτέλεσμα είναι ικανοποιητικό, μπορούν να μετατραπούν σε μόνιμα ενθέματα αφαιρώντας απλά με τοπική την βαλβίδα.

recon005.jpgrecon006.jpg

Ο διατατήρας τοποθετείται ξεφούσκωτος κάτω από τον μείζονα θωρακικό μυ και σταδιακά γεμίζεται με αποστειρωμένο νερό (περίπου 40-60c.c κάθε φορά) ανά 15 μέρες μέχρι να φτάσουμε στον επιθυμητό όγκο. Στη συνέχεια αφήνουμε 8-12 εβδομάδες τον διατατήρα στον μέγιστό όγκο ή και λίγο παραπάνω, ώστε να αποκτήσει περίσσεια το δέρμα και να φαίνεται πιο φυσικό μετά την ολοκλήρωση της πλαστικής αποκατάστασης.


recon011.jpgrecon002.jpg

Μόλις ολοκληρωθεί και αυτή η φάση τότε γίνεται αντικατάσταση του διατατήρα ιστών με ένα αντίστοιχου όγκου ένθεμα σιλικόνης. Το χειρουργείο αυτό είναι πολύ σύντομο και γίνεται δια μέσου των παλαιότερων τομών.

recon012.jpgrecon009.jpg

Διάρκεια Χειρουργείου: 30-60 λεπτά.

Διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο: 1-2 ημέρες

Πιθανές επιπλοκές:

 • Μόλυνση του διατατήρα ιστών.
 • Δυσλειτουργία της βαλβίδας.
 • Μετακίνηση ή στροφή του διατατήρα.

Πλεονεκτήματα:

 • Απλή και γρήγορη μέθοδος αποκατάστασης.
 • Επιτρέπει μέσω του σταδιακού γεμίσματος με αλατούχο νερό την καλή διαστολή του δέρματος με αποτέλεσμα φυσικότερη εμφάνιση του ανακατασκευασμένου μαστού.
 • Σε μικρό ποσοστό περιπτώσεων (20-30%) τα αποτελέσματα ενός ανατομικού διατατήρα ιστών είναι τόσο καλά που δεν χρειάζεται αντικατάσταση με μόνιμο ένθεμα σιλικόνης, παρά μόνο αφαίρεση της βαλβίδας υπό τοπική αναισθησία.

Μειονεκτήματα:

 • Το μόνο μειονέκτημα του διατατήρα ιστών είναι ότι είναι σκληρός στην αίσθηση και δεν δίνει τόσο φυσικό αποτέλεσμα όσο το μόνιμο ένθεμα με ζελέ σιλικόνης.

Μόνιμο ένθεμα σιλικόνης:   

recon010.jpg

Τα μόνιμα ενθέματα σιλικόνης διατίθενται σε μια τεράστια ποικιλία σχημάτων και μεγέθους, έτσι ώστε να ταιριάζουν σε κάθε σωματότυπο και να φαίνονται τελείως φυσικά. Τα ενθέματα που χρησιμοποιούμε για την αποκατάσταση μετά τη μαστεκτομή είναι τραχείας επιφανείας (σαγρέ) και ανατομικού σχήματος (σαν δάκρυ). Υπάρχουν ενθέματα διαφόρων όγκων και μάλιστα για έναν δεδομένο όγκο υπάρχουν ενθέματα με διαφορετική αναλογία ύψους/πλάτους ώστε να ταιριάζουν όσο το δυνατό καλύτερα με τον υγιή μαστό.

recon013.jpg recon014.jpg

 Η τοποθέτηση ενθέματος σιλικόνης μπορεί να γίνει χωρίς τη χρήση διατατήρα ιστών μόνο στις περιπτώσεις όπου το επιτρέπει ο όγκος, δηλαδή αν ο μαστός που αφαιρείται είναι μικρός (μικρότερος των 300c.c). Σε διαφορετική περίπτωση προηγείται η διάταση και στη συνέχεια ακολουθεί αντικατάσταση του διατατήρα με το μόνιμο ένθεμα σιλικόνης.
Τα μόνιμα ενθέματα, αλλά και οι διατατήρες ιστών, είναι κατασκευασμένα από ιδιαίτερα ανθεκτικό υλικό (σιλικόνη) και δεν καταστρέφονται εύκολα από αμβλέα χτυπήματα. Είναι τελείως ασφαλή για το σώμα αφού η σιλικόνη είναι εντελώς αδρανής και δεν αλληλεπιδρά με τον οργανισμό. Η διάρκεια ζωής των καινούργιων ενθεμάτων σιλικόνης είναι μεγάλη και δεν χρειάζονται αντικατάσταση για περίπου 20-30 χρόνια. Επίσης θεωρούνται τελείως ασφαλή για πτήση με αεροπλάνο, καθώς σε όλο το αεροσκάφος γίνεται ρύθμιση της πίεσης στα επίπεδα της ατμοσφαιρικής πίεσης. Κίνδυνος θα υπήρχε σε περίπτωση αποσυμπίεσης της καμπίνας αλλά τότε το ένθεμα μάλλον θα αποτελούσε το λιγότερο από τα προβλήματα σας. Ο μόνος περιορισμός είναι η κατάδυση σε μεγάλα βάθη όπου η πίεση του περιβάλλοντος μπορεί να γίνει μεγάλη και επικίνδυνη για το ένθεμα.

Διάρκεια Χειρουργείου: 30-60 λεπτά.

Διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο: 1-2 ημέρες

Πιθανές επιπλοκές:

 • Μόλυνση του ενθέματος.
 • Μετακίνηση ή στροφή του ενθέματος.

Πλεονεκτήματα:

 • Απλή και γρήγορη μέθοδος αποκατάστασης με εξαιρετικά αισθητικά αποτελέσματα. Μπορεί να γίνει άμεσα ή σε δεύτερο χρόνο μετά από προηγούμενη διάταση ιστών.
 • Φυσική όψη στητού μαστού και φυσική αίσθηση.

Μειονεκτήματα:

 • Μπορεί να χρειαστεί ταυτόχρονη ανόρθωση ή σμίκρυνση του υγιούς μαστού αν είναι πτωτικός.
 • Η άμεση τοποθέτηση μόνιμου ενθέματος σιλικόνης χωρίς προηγούμενη διάταση των ιστών μετά από μαστεκτομή είναι εφικτή μόνο όταν ο όγκος του ενθέματος δεν ξεπερνάει τα 300c.c. Για μεγαλύτερα ενθέματα απαιτείται πρώτα διάταση των ιστών με τον ειδικό διατατήρα.

2) Αποκατάσταση με αυτόλογο μυϊκό ιστό (με ή χωρίς πρόθεσης σιλικόνης):
Αποτελεί πιο πολύπλοκη μέθοδο πλαστικής αποκατάστασης του μαστού σε σχέση με την τοποθέτηση προθέματος σιλικόνης αφού απαιτεί την μετακίνηση και ουσιαστικά την διαμόρφωση ενός μυός σε καινούργιο μαστό.  Μπορεί να γίνει άμεσα ή σε δεύτερο χειρουργικό χρόνο. Η τεχνική αυτή πραγματοποιείται σε ένα ή δύο στάδια αναλόγως αν χρησιμοποιήσουμε μόνο λίπος, διατατήρα ιστών ή μόνιμο ένθεμα σιλικόνης. Η αποκατάσταση με αυτόλογο ιστό δίνει όχι μόνο το απαραίτητο επιπλέον δέρμα που χρειάζεται μετά την μαστεκτομή αλλά παρέχει και ένα τελείως φυσικό σχήμα στον καινούργιο μαστό. Συχνά, όμως ο όγκος που παρέχει δεν επαρκεί και στις περιπτώσεις αυτές τοποθετείται επιπλέον και κάποιο πρόθεμα σιλικόνης (διατατήρας ιστών ή μόνιμο ένθεμα σιλικόνης).
Υπάρχουν τρία βασικά είδη αποκατάστασης του μαστού με τη χρήση μυοδερματικού κρημνού:

1) Αποκατάσταση με Πλατύ Ραχιαίο Μυ (LD flap):

ld1.jpg

Στην τεχνική αυτή δημιουργείται ένας νέος μαστός χρησιμοποιώντας το πλατύ ραχιαίο μυ της πλάτης. Μετά τη μαστεκτομή ο χειρουργός κάνει μια εγκάρσια τομή (περίπου 10-15 εκατοστών) στην πλάτη και συγκεκριμένα στη περιοχή κάτω από την ωμοπλάτη. Η τομή συνήθως σχεδιάζεται με τέτοιο τρόπο ώστε να βρίσκεται στο ύψος του στηθόδεσμου. Στη συνέχεια το δέρμα της περιοχής, το υποκείμενο λίπος και ολόκληρος ο πλατύς ραχιαίος μυς μαζί με τα ανέπαφα αιμοφόρα αγγεία του σχηματίζουν το νέο μαστό τοποθετούμενα στην ανατομική θέση της μαστεκτομής.  Αν ο μαστός που αφαιρέθηκε (άρα και ο υγιής μαστός) είναι σχετικά μικρός σε όγκο, τότε δεν χρειάζεται η τοποθέτηση προθέματος σιλικόνης. Αν όμως θέλουμε να ανακατασκευάσουμε ένα μεγάλο στήθος τότε προτιμούμε να ολοκληρώνουμε την πλαστική με το κατάλληλο σε όγκο και σχήμα μόνιμο ένθεμα σιλικόνης.

ld-flap2.jpg

ld2.jpg

Η τεχνική του πλατέως ραχιαίου μυός είναι ιδιαίτερα αξιόπιστη με μικρό ποσοστό επιπλοκών και με άριστα μακροπρόθεσμα αισθητικά αποτελέσματα. Το ανακατασκευασμένο στήθος δείχνει σε όψη και σε σχήμα τελείως φυσικό, ενώ μπορεί να προσομοιάσει και ένα μικρό ποσοστό πτώσης ώστε να είναι τελείως συμμετρικό με τον υγιή μαστό. Η μετακίνηση του πλατέως ραχιαίου μυός δεν έχει επιπτώσεις στην φυσιολογία του σώματος πλην μικρής ελάττωσης (της τάξης του 5-10%) στην μέγιστη δύναμη έλξης του άκρου στη χειρουργημένη πλευρά. Για τον λόγο αυτόν η μόνη αντένδειξη για την τεχνική αυτή είναι η επαγγελματική ενασχόληση με αθλήματα όπως το τένις, η ξιφασκία, η αναρρίχηση και η κωπηλασία.    Η τεχνική αυτή είναι η ιδανική για περιπτώσεις αποκατάστασης ριζικής μαστεκτομής ειδικά αν έχει προηγηθεί συμπληρωματική ακτινοβολία. Επίσης αποτελεί τη μέθοδο εκλογής στις περιπτώσεις επιπλοκών μετά από την αποκατάσταση με πρόθεμα σιλικόνης.

Διάρκεια Χειρουργείου: 180-360 λεπτά.

Διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο: 2 - 4 ημέρες

Πιθανές επιπλοκές: η τεχνική αυτή εμφανίζει μικρό ποσοστό επιπλοκών. Η σοβαρότερη έχει να κάνει με την αιμάτωση του μοσχεύματος σε περίπτωση κάκωσης των αγγείων του πλατέως ραχιαίου μυός, κάτι που συμβαίνει σπάνια.

Ενδείξεις:

 • Αποκατάσταση μαστού σε πρώτο ή δεύτερο χρόνο μετά από ριζική μαστεκτομή.
 • Αποκατάσταση μεγάλου σε μέγεθος μαστού.
 • Ανακατασκευή μαστού μετά από επιπλοκές αποκατάστασης με πρόθεμα σιλικόνης.
 • Σε περιπτώσεις κατεστραμμένου δέρματος μετά από ακτινοβολία.

Αντενδείξεις:

 • Επαγγελματική ενασχόληση με αθλήματα που χρησιμοποιούν τον πλατύ ραχιαίο μυ (ξιφασκία, αναρρίχηση, κωπηλασία, τένις).
 • Ασθενείς με αρρύθμιστο διαβήτη ή βαρείες καπνίστριες εμφανίζουν μεγαλύτερα ποσοστά επιπλοκών.

Πλεονεκτήματα:

 • Άριστο αισθητικό αποτέλεσμα.
 • Ιδιαίτερα αξιόπιστη μέθοδος με μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.
 • Μπορεί να ανακατασκευαστεί μαστός οποιοδήποτε μεγέθους και σχήματος.
 • Φυσική όψη νέου στήθους ακόμα και με μικρή προσομοίωση πτώσης αν είναι απαραίτητο.

Μειονεκτήματα:

 • Χρονοβόρος διαδικασία.
 • Μπορεί να απαιτεί τη τοποθέτηση προθέματος σιλικόνης.

2) Αποκατάσταση με Ορθό Κοιλιακό Μυ (TRAM flap-Transverse Rectus Abdominis Muscle flap):

tram1.jpg

Στην τεχνική αυτή δημιουργείται ένας νέος μαστός χρησιμοποιώντας τον εγκάρσιο ορθό κοιλιακό μυ από την περιοχή της κοιλιακής χώρας. Μετά τη μαστεκτομή ο χειρουργός κάνει μια τομή στο κατώτερο τμήμα της κοιλίας και στη συνέχεια μεταφέρει το δέρμα, το υπερκείμενο λίπος και τον ορθό κοιλιακό μυ με τα αγγεία του ανέπαφα στην περιοχή του μαστού που αφαιρέθηκε. Σε μερικές περιπτώσεις τα αγγεία κόβονται και επανασυνδέονται με τα αγγεία της μασχάλης.

tram3.jpgtram5.jpg

Αν ο μαστός που αφαιρέθηκε (άρα και ο υγιής μαστός) είναι σχετικά μικρός ή μεσαίου μεγέθους σε όγκο, τότε με την τεχνική αυτή δεν χρειάζεται η τοποθέτηση προθέματος σιλικόνης. Αυτό συμβαίνει γιατί οι περισσότερες γυναίκες έχουν αρκετό λίπος στην κοιλιακή τους χώρα με αποτέλεσμα να υπάρχει ο απαραίτητος όγκος. Αν όμως θέλουμε να ανακατασκευάσουμε ένα πολύ μεγάλο στήθος τότε προτιμούμε να ολοκληρώνουμε την πλαστική με το κατάλληλο σε όγκο και σχήμα μόνιμο ένθεμα σιλικόνης.

tram4.jpg

 Ένα επιπρόσθετο πλεονέκτημα της μεθόδου είναι ότι εκτός από την ανακατασκευή ενός φυσικού σε όψη στήθους, στην ουσία θα γίνει και κοιλιοπλαστική (πλαστική της κοιλίας) με αποτέλεσμα να γίνει πιο επίπεδη η περιοχή της κοιλίας. Το μειονέκτημα είναι ότι απαιτεί σχετικά μεγάλη τομή στην κοιλιά και η μεταφορά του ορθού κοιλιακού μυός εξασθενεί το κοιλιακό τοίχωμα με αποτέλεσμα τη μείωση της μυϊκής ισχύος των κοιλιακών μυών και την προδιάθεση σε κήλη.

Διάρκεια Χειρουργείου: 180-360 λεπτά.

Διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο: 2 - 4 ημέρες

Πιθανές επιπλοκές: η τεχνική αυτή εμφανίζει μικρό ποσοστό επιπλοκών. Η σοβαρότερη έχει να κάνει με την αιμάτωση του μοσχεύματος σε περίπτωση κάκωσης των αγγείων ή αποτυχίας επανασύνδεσης τους στις περιπτώσεις που κοπούν για να αναστομωθούν με τα μασχαλιαία αγγεία. Η επιπλοκή αυτή είναι συχνότερη σε ασθενείς με αρρύθμιστο διαβήτη ή σε βαρείες καπνίστριες Επίσης υπάρχει η περίπτωση εμφάνισης κοιλιοκήλης λόγω εξασθένισης του κοιλιακού τοιχώματος.

Ενδείξεις:

 • Αποκατάσταση μαστού σε πρώτο ή δεύτερο χρόνο μετά από ριζική μαστεκτομή.
 • Αποκατάσταση μεγάλου σε μέγεθος μαστού.
 • Ανακατασκευή μαστού μετά από επιπλοκές αποκατάστασης με πρόθεμα σιλικόνης.
 • Σε περιπτώσεις κατεστραμμένου δέρματος μετά από ακτινοβολία.

Αντενδείξεις:

 • Επαγγελματική ενασχόληση με αθλήματα που χρησιμοποιούν τον ορθό κοιλιακό μυ (π.χ. καθηγήτριες γυμναστικής, κλπ).
 • Ασθενείς με αρρύθμιστο διαβήτη ή βαρείες καπνίστριες εμφανίζουν μεγαλύτερα ποσοστά επιπλοκών.

Πλεονεκτήματα:

 • Άριστο αισθητικό αποτέλεσμα.
 • Ιδιαίτερα αξιόπιστη μέθοδος με μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.
 • Μπορεί να ανακατασκευαστεί μαστός οποιοδήποτε μεγέθους και σχήματος.
 • Φυσική όψη νέου στήθους ακόμα και με μικρή προσομοίωση πτώσης αν είναι απαραίτητο.

Μειονεκτήματα:

 • Χρονοβόρος διαδικασία.
 • Μπορεί να απαιτεί τη τοποθέτηση προθέματος σιλικόνης.
 • Προδιαθέτει σε εξασθένιση του κοιλιακού τοιχώματος.

3) Αποκατάσταση με ελεύθερο κρημνό:

diep4.jpg diep5.jpg

Στην τεχνική αυτή δημιουργείται ένας νέος μαστός χρησιμοποιώντας ιστούς από τον γλουτό, τον μηρό ή την κοιλιακή χώρα χωρίς όμως να διατηρούμε την τοπική τους αιμάτωση. Τα αγγεία κόβονται και επανασυνδέονται εκ νέου με τα αγγεία της μασχάλης. Η τεχνική αυτή έχει άριστα αισθητικά αποτελέσματα αφού η κοπή των αγγείων επιτρέπει την τέλεια τοποθέτηση του νέου μαστού. Αποτελεί όμως ιδιαίτερα χρονοβόρα και πολύπλοκη επέμβαση αφού απαιτεί την επανασύνδεση αγγείων διαμέτρου λίγων μόνο χιλιοστών. Δεν συστήνεται σε ασθενείς με αρρύθμιστο διαβήτη ή σε βαριές καπνίστριες.

Διάρκεια Χειρουργείου: 120-240 λεπτά.

Διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο: 2 - 5 ημέρες

Πιθανές επιπλοκές: η σοβαρότερη επιπλοκή έχει να κάνει με την αιμάτωση του μοσχεύματος μετά την επανασύνδεση των αγγείων.

Αποκατάσταση θηλής και θηλαίας άλου

nipple4.jpg
         
Όταν η μαστεκτομή περιλαμβάνει την αφαίρεση του συμπλέγματος θηλής/θηλαίας άλου χρησιμοποιούμε ειδικές τεχνικές για την δημιουργία νέας θηλής. Το χειρουργείο της θηλής γίνεται συνήθως 6-8 μήνες μετά την πλαστική αποκατάσταση ώστε να έχει πάρει ο νέος μαστός την τελική του θέση και σχήμα. Η επέμβαση αποκατάστασης της θηλής είναι απλό και γρήγορο χειρουργείο και μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία (με ή χωρίς «μέθη»). Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να φτιάξουμε μια καινούργια θηλή που να μοιάζει εντελώς φυσική, αλλά χρησιμοποιούνται πιο συχνά οι εξής δύο:

1) Μεταμόσχευση θηλής: δηλαδή μεταφορά τμήματος της υγιούς θηλής (από τον υγιή μαστό) στο ανακατασκευασμένο μαστό και στη συνέχεια τατουάζ της θηλαίας άλου. 

nipple7.jpg

2) Δημιουργία νέας θηλής: χρησιμοποιώντας δέρμα από την περιοχή του νέου μαστού ή από την βουβωνική χώρα και στη συνέχεια τατουάζ σε φυσικές αποχρώσεις.

nipple1.jpg

nipple2.jpg

Και οι δύο αυτές τεχνικές δίνουν την εικόνα μια τελείως φυσικής σε σχήμα και χρώμα θηλής και θηλαίας αλού, χωρίς όμως πλήρη αισθητικότητα.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Βασ. Σοφίας 115
115 27 Αμπελόκηποι
ΑΘΗΝΑ - ΕΛΛΑΔΑ
ΤΗΛΕΦΩΝΑ EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Τ. +30 210 64 67 695
F. +30 210 64 22 348
Κ. +30 6932 222 912
ΒΡΕΙΤΕ ΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΣΤΟ ΧΑΡΤΗ !
Γεώργιος Μ. Φιλιππάκης, MD, PhD | Γενικός Χειρούργος