Αρχική σελίδα Χειρουργική||Μαστού Καρκίνος μαστού - Χειρουργική ογκολογία μαστού
Καρκίνος μαστού - Χειρουργική ογκολογία μαστού

Διηθητικός Καρκίνος Μαστού

Χειρουργική Θεραπεία:
Στην αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού υπάρχουν πολλές θεραπευτικές επιλογές που, ως επί το πλείστο, συμπληρώνουν η μία την άλλη δρώντας συνεργικά. Η θεραπευτική αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού πρέπει να στοχεύει σε δύο επίπεδα: στον τοπικό αλλά και στον συστηματικό έλεγχο της νόσου. Όταν λέμε τοπικό, εννοούμε την εξάλειψη του καρκίνου στο σημείο της τοπικής του ανάπτυξης, δηλαδή τον μαστό και τους λεμφαδένες της αντίστοιχης μασχάλης. Η χειρουργική θεραπεία και η ακτινοβολία αποσκοπούν αποκλειστικά σε αυτόν το στόχο. Ο συστηματικός έλεγχος της νόσου αφορά την αντιμετώπιση της πιθανής παρουσίας καρκινικών κυττάρων στο υπόλοιπο σώμα. Η χημειοθεραπεία, η ορμονοθεραπεία και η στοχευμένη θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα αποσκοπούν στην εξάλειψη καρκινικών κυττάρων σε σημεία μακριά από το μαστό και με τον τρόπο αυτόν στοχεύουν στον συστηματικό έλεγχο της νόσου.

Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού διαθέτουμε μια σειρά από θεραπευτικούς χειρισμούς που περιλαμβάνουν ογκολογικά τεκμηριωμένες χειρουργικές επεμβάσεις, στοχευμένη (στερεοτακτικά) καθοδηγούμενη ακτινοβολία, εξειδικευμένα χημειοθεραπευτικά φάρμακα με αυξημένη αποτελεσματικότητα, ορμονοθεραπείες καθώς και στοχευμένες θεραπείες με μονοκλωνικά αντισώματα. Από όλες αυτές τις θεραπευτικές επιλογές, ακρογωνιαίος λίθος στη θεραπευτική αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού αποτελεί η χειρουργική αντιμετώπιση. Κατά κανόνα η χειρουργική αντιμετώπιση προηγείται κάθε άλλης θεραπευτικής παρέμβαση με εξαίρεση τους πολύ μεγάλους όγκους και τον φλεγμονώδη καρκίνο. Η λογική είναι ότι πριν κάνουμε οτιδήποτε άλλο πρέπει να απομακρύνουμε την καρκινική εστία ώστε να μην κινδυνεύουμε από πιθανή εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων πέραν του μαστού. Αφαιρώντας την πρωτοπαθή εστία (τον όγκο) από τον μαστό ξεφορτώνουμε τον οργανισμό από το μεγαλύτερο φορτίο καρκινικών κυττάρων με αποτέλεσμα η συμπληρωματική θεραπεία να είναι περισσότερο αποτελεσματική, κάτι λογικό εφόσον έχει να αντιμετωπίσει λιγότερα (αριθμητικά) καρκινικά κύτταρα.

Υπάρχουν δύο βασικές κατηγορίες χειρουργικών επεμβάσεων: οι χειρουργικές επεμβάσεις που διατηρούν τον μαστό (συντηρητικές επεμβάσεις) και οι ριζικές επεμβάσεις όπου αφαιρείται ολόκληρος ο μαστός. Ανεξαρτήτου κατηγορίας η χειρουργική επέμβαση επεκτείνεται και στους λεμφαδένες της αντίστοιχης μασχάλης όταν και όπου υπάρχει ένδειξη.
Χειρουργική Θεραπεία Μη Διηθητικού Πορογενή Καρκίνου Μαστού (DCIS)
Χειρουργική Θεραπεία Μη Διηθητικού Λοβιακού Καρκίκου του μαστού (LCIS)
Χειρουργική Θεραπεία Διηθητικού Καρκίκου του μαστού
Συντηρητικές χειρουργικές επεμβάσεις για καρκίνο μαστού
Ριζικές χειρουργικές επεμβάσεις για καρκίνο μαστού
 
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Βασ. Σοφίας 115
115 27 Αμπελόκηποι
ΑΘΗΝΑ - ΕΛΛΑΔΑ
ΤΗΛΕΦΩΝΑ EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Τ. +30 210 64 67 695
F. +30 210 64 22 348
Κ. +30 6932 222 912
ΒΡΕΙΤΕ ΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΣΤΟ ΧΑΡΤΗ !
Γεώργιος Μ. Φιλιππάκης, MD, PhD | Γενικός Χειρούργος